UZAĞI GÖREMEME VEYA MİYOPİ NEDİR?

Uzağı görememe (miyopi), genelde kontakt lens veya gözlük ile düzeltilebilen çok yaygın bir görme sorunudur. Uzağı göremiyorsanız (miyopsanız), size yakın nesnelere baktığınızda onları net görürsünüz ancak daha uzaktaki nesnelere baktığınızda bu nesneler odağınızın dışında kalır ve görüntü bulanıklaşır.

Uzağı görememenin nedeni nedir?

Uzağı görememe genelde gözünüzün önden arkaya uzunluğu çok uzun olduğunda veya korneanız gözün uzunluğuna göre daha güçlü bir kırma gücüne sahip olduğunda meydana gelir. Işık retinanın önüne düşerek uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.

Uzağı görememe her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle çocukluk döneminde veya ergenlik döneminin başlarında başlar. Ebeveynlerinizin birinde veya her ikisinde uzağı görememe sorunu varsa, bu durumun sizde oluşma olasılığı daha fazladır.

Gözlerinizi okuma, yazma ve elde tutmayı gerektiren cihazlar (telefonlar ve tabletler) yanı sıra bilgisayarlar gibi yakındaki nesnelere odakladığınız faaliyetlerle çokça zaman geçirmeniz, uzağı görememe bozukluğunun gelişme riskini de artıracaktır. Çocukken vaktini dışarıda oyun oynayarak geçirme, uzağı görememe bozukluğunun gelişme ihtimalini azaltabilir; en son kanıtlar* daha yüksek düzeyde doğal ışığın faydalı olduğunu göstermektedir.

* Walline J, Myopia control – a review. ECL 2016; 42 (1):3-8

Uzağı görememe belirtileri nelerdir?

Uzağı görememe, daha uzaktaki nesnelere odaklanamamaya veya bunları bulanık görmeye neden olur ve araba kullanırken, spor yaparken veya belirli bir mesafedeki kişileri ve nesneleri tanımaya çalışırken görüşünüzü etkileyebilir. Bu durum, göz yorgunluğu, baş ağrısı ve genel yorgunluğa neden olabilir.

Uzağı görememe bozukluğunun teşhis edilmesi

Eğer uzağı görememe bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, göz muayenesi için göz doktorunuzdan randevu alın. Muayenede, uzağı görüp göremediğiniz ve yakını göremiyorsanız bunun ne derecede olduğu belirlenecek ve bunu düzeltmek için ihtiyaç duyduğunuz gözlük ve/veya kontakt lensler reçete edilecektir.

KONTAKT LENS KULLANMAYA BAŞLAYIN

Kontakt lens kullanımı ve bakımı ile ilgili yardımcı olabilecek ipuçlarımızın yer aldığı aylık bültenimize abone olun

Hala kontakt lensler hakkında aklınıza takılan sorular mı var?